• Tesztelés 9

          • Tisztelt Szülők!

            Értesítjük Önöket, hogy 2022. április 6 – án (szerdán) a Tesztelés 9 - 2022 országos szintű felmérés miatt a felső tagozatos diákok (5. - 8. évf.) számára igazgatói szabadot rendelünk el.

            A tanítás 2022. április 7 – én (csütörtökön) folytatódik.

            Megértésüket köszönjük.

          • Iskolai jelzőlámpa

          • Tisztelt Szülők!

            A SZK Oktatásügyi Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma a 2021/2022-es tanévre az „ISKOLAI JELZŐLÁMPA” nevű dokumentumban foglalta össze az iskolák működésének szabályait 2021. szeptember 2-tól. Teljes terjedelemben ezt a következő linken olvashatják el: https://www.minedu.sk/data/att/20557.pdf

            Az alábbiakban felhívjuk figyelmüket a legfontosabb szabályokra:

            • Az ISKOLAI JELZŐLÁMPA értelmében az iskolák nyitva tartanak, a jelenléti oktatás szüneteltetésére csupán azokban az osztályokban kerül sor, amelyekben felütötte a fejét a koronavírus.

            • A tanév során a tanulók önkéntes otthoni öntesztelésére, az erre alkalmas Ag – gyorstesztek révén nyílik lehetőség. A teszt pozitív eredménye esetén:

            1. A tanuló otthon marad, nem látogathatja az iskolát.
            2. A szülő értesíti a házi gyermekorvost, aki meghatározza a teendőket.
            3. A szülő bejelenti az iskolának, hogy a tanuló antigén gyorstesztje pozitív eredménnyel zárult, hogy az iskola megtehesse a szükséges járványellenes óvintézkedéseket.
            • Azoknak a tanulóknak, akik szoros kontaktusba kerültek a koronavírussal megerősítetten fertőzött személlyel az annak tesztelését megelőző 2 napban, vagy megjelentek náluk a koronavírus tünetei, kötelezően 14 napos házi karanténba kell vonulniuk.

            • Amennyiben a tanuló mentesül a karantén alól (megkapta az oltást, vagy átesett a betegségen), javasoljuk a szülőnek, hogy erről a tényről az iskola vezetőségét a „Tájékoztatás a karantén alóli mentesítésről” https://www.minedu.sk/data/att/20487.docx űrlap kitöltésével értesítse.

            • Az új tanévben továbbra is érvényes a Közegészségügyi Hivatal ajánlásainak szigorú betartása, mégpedig az ún. MTK-elv (= a maszkviselés, távolságtartás, kézmosás).

            • A SZK Közegészségügyi Hivatalának aktuális határozata értelmében a tanulók és alkalmazottak felső légutainak eltakarása (maszkviselés) a tanítási folyamat egésze alatt kötelező. Kivételt képez a testnevelés óra, amit az időjárás függvényében lehetőleg a szabadban tartunk, ill. a tornateremben zárt csoportokban.

            • A szülő gyermeke számára napi két darab maszkot (a pótmaszknak mindig a tanulónál kell lennie) és egy csomag, egyszer használatos papír zsebkendőt biztosít.

            • Az iskolába való belépés és a kötelező kézfertőtlenítés után a tanulók „reggeli szűrésen” (lázmérés) vesznek részt. Ha a tanuló testhőmérséklete 3-szori mérés után is 37°C, vagy több, nem vehet részt a tanításon.

            • A szülő a tanév megkezdése előtt, ill. a tanuló minden 3 napnál hosszabb mulasztását (a hétvégét és ünnepnapokat is beleértve) követően felmutatja a „Tünetmentességről szóló írásbeli nyilatkozatot”: https://www.minedu.sk/data/att/20488.docx A zöld járásokban a szülő ezt a nyilatkozatot önkéntes alapon mutatja fel. Amennyiben a zöld fázisában nem mutatta fel a nyilatkozatot, úgy ezt köteles megtenni akkor, amikor a járás narancssárga besorolást kap.

            • Több mint 5 egymást követő tanítási nap mulasztása esetén a szülő felmutatja az orvosi igazolást, amelyet a házi gyermekorvos tölt ki. Amennyiben ezt a szülő elmulasztja, a hiányzás igazolatlannak minősül, ennek következtében pedig a magaviseleti érdemjegy romlására, ill. bizottsági vizsgák elrendelésére kerülhet sor.

            • Az iskola területére kísérő személyek, szülők nem léphetnek be, kivéve az 1. évfolyamos tanulókat.

            • A tanítás az iskolában a lehetőségekhez mérten többnyire állandó, zárt csoportokban zajlik. Biztosítjuk az osztálytermek gyakori és intenzív szellőztetését. A tanulók a szüneteket is saját tantermükben töltik.

            • Minden helyiség, ahol a gyerekek és pedagógusok tartózkodnak, különösen a toalettek tisztán tartása, és az érintkezési felületek fertőtlenítése napi több alkalommal megtörténik.

            • A toaletteken szappant és papír törlőkendőt biztosítunk. A gyerekek számára az osztálytermekben sem javasolt a textil törölköző használata, ezért kérjük biztosítani számukra a papír törlőkendőt.

            • A gyerekek ebédelését pedagógusi felügyelet mellett biztosítjuk. Az osztályok zárt csoportokban, egymástól megfelelő távolságban ebédelnek, az evőeszközök, az étel, ital kiadása is a higiéniai szabályok betartásával történik.

            • Az iskolákban egyelőre nem javasolt semmilyen jellegű tömeg rendezvény, ill. iskolai kirándulások és egyéb aktivitások szervezése.

            • Az iskolai szakkörök működéséről az aktuális helyzet figyelembevételével a későbbiekben határozunk.

            Reméljük, hogy a 2021/2022-es tanévet közös erővel, a szabályok betartásával, lezárás nélkül éljük meg.

            Köszönjük az együttműködést, és mindenkinek nagyon jó egészséget kívánunk!

             

          • Március 15-i megemlékezés

          • Tisztelt Ünneplő Közönség, kedves Egybegyűltek!


            Az 1848-as forradalom és szabadságharc 174. évfordulójára gyűltünk ma itt össze. 174 év hosszú idő, így feltehetnénk a kérdést: Van- e még valódi üzenete ´48-nak jelenkorunk számára? Továbbgondolva: Tapintatos dolog-e harcra emlékeznünk MA, amikor a világ békéjére árnyék vetül?

            A kérdés megválaszolásához érdemes figyelmesen megvizsgálnunk a március 15-i események legfontosabb dokumentumát, a sokat emlegetett 12 pontot. A „Mit kíván a magyar nemzet?“ bevezető kérdés után közvetlenül ugyanis nem a követelések hangzanak el, hanem a következő örökérvényű jelszó:

            Legyen béke, szabadság és egyetértés!

            Egyetértés... A napi politikai csatározások, az elmélyülő társadalmi véleménykülönbségek, a világjárványok korában egyre kevesebb van belőle. A világháló névtelenségébe és arctalanságába burkolózva vég nélküli kommentháborúk folynak. Úgy tűnik a legegyszerűbb kérdésekben, a legalapvetőbb emberi értékekben sem tudunk egyetérteni. Hogy tudnánk így összefogni egész nemzetet érintő, súlyos ügyekben? Példaként állhatnak előttünk 1848 hősei, akik egy emberként tudatosították: Harc nélkül nem vívható ki a szabadság, szabadság nélkül pedig nem valósulhat meg a béke!

            Szabadság... A ma élő nemzedékek zöme már örökbe kapta a szabadságot, ezért néha sajnos fogalmunk sincs arról, mit jelent ez a fogalom. Talán észre sem vesszük, hogy az önálló gondolkodás szabadsága az, ami a legnagyobb veszélybe került. A híreket a kétes és elfogult médiákból szerezzük, az információkat különösebb megértés nélkül a Wikipédiáról másoljuk, életvezetést és közízlést az influencerektől kapunk. A márciusi ifjak, Petőfi, Jókai, Irinyi és a többiek mertek a jelenségek mélyére nézni, tudtak önálló gondolatokat megfogalmazni, bátor célokat kitűzni. Tanuljunk Tőlük!

            Béke... Forradalom és béke... Megfér egymás mellett ez a két fogalom? Ha csak felületesen is megismerjük az 1848. március 15-i nap történéseit, látni fogjuk, hogy igen. A történészek feltételezése alapján a budapesti eseményekben 10-20 ezer ember vett részt. Meghallgattak buzdító beszédeket, foglaltak le nyomdagépet, szabadítottak ki rabot. Mindezt az erőszak legcsekélyebb nyoma nélkül. Egy ökölcsapás sem csattant, egy csepp vér sem folyt ezen a napon. Több ezer ember tüntetett békésen és egyetértésben a szabadságért.

            Kívánhatunk-e mást ezen a mai ünnepnapon, mint példaképeink 174 évvel ezelőtt?

            Legyen béke, szabadság és egyetértés!

            Szerző: Mgr. Fábry Péter

          • Iskolakezdés 2022. március 7-től - aktuális információk

          • Tisztelt Szülők!

            Értesítjük Önöket az „Iskolai szemafor“ módosításairól, ami 2022.február 25-től érvényes (https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/):

            • Abban az esetben, ha a tanuló otthoni Ag-tesztje pozitív, a tanuló otthon marad, és a szülő:
            1. felveszi a kapcsolatot a gyermek orvosával, aki meghatározza a további tennivalót
            2. értesíti az iskolát, hogy a gyermek öntesztje pozitív lett.

            Házi izolációba csak a pozitívan tesztelt diák megy, az osztálytársai továbbra is járhatnak iskolába mindaddig, amíg nincsenek tüneteik.

            • Ha az iskolában előfordul pozitívan tesztelt tanuló vagy pedagógus alkalmazott, a többi tanulónak és pedagógusnak nem kell karanténba mennie, amíg nem észlelnek magukon tüneteket. Ebben az esetben viszont a tanulóknak 10 napig takarniuk kell a felső légutaikat maszkkal vagy FFP2 reszpirátorral, a pedagógusoknak FFP2 reszpirátorral.
            • Ha a tanuló/alkalmazott az iskolán kívül kerül közvetlen kapcsolatba pozitív személlyel, a karantén alól akkor mentesül, ha:
            1. pozitív PCR teszt alapján az elmúlt 180 napban átesett a COVID-19 betegségen
            2. teljesen oltott.

            Különben karanténba kell mennie.

            Ha a tanuló/alkalmazott az iskolában kerül közvetlen kapcsolatba pozitív személlyel, nem kell karanténba mennie, amíg nem észleli magán a COVID-19 betegség tüneteit.

            • Az iskolai maszkviselés szabályai annyiban módosulnak, hogy a tanulóknak az osztályteremben a tanítás alatt nem kötelező a maszkviselés. Az osztálytermen kívül, az iskola közös területein viszont továbbra is viselni kell a szájmaszkot.

             

            Továbbra is érvényes:

            • Javasolt rendszeresen végezni a tanulók otthoni öntesztelését, melynek eredményéről az osztályfőnököt a megszokott módon informálni kell.
            • Ha a tanuló 3 vagy több egymást követő napon (beleértve a hétvégét és ünnepnapokat is) nem volt iskolában, a szülő köteles kitölteni a tünetmentességről szóló nyilatkozatot. Ezen dokumentumokat az iskola „Edupage” odalán keresztül is el lehet küldeni elektronikusan az osztályfőnöknek (https://zsipelsokolec.edupage.org/)
            • A szülő ill. törvényes képviselő legtöbb 5 egymást követő elmulasztott tanítási napot igazolhat, az ezen túl történő hiányzást csak gyermekorvos igazolhatja. Az orvosi igazolást e-mailben is el lehet küldeni a szülőnek vagy az iskolának, esetleg az orvos telefonon is informálhatja az iskolát.

            A tanítás a tavaszi szünet után 2022. március 7-én az érvényes órarend szerint folytatódik.

            Köszönjük a megértésüket!

          • Év eleji tesztelés az iskolában

          • Tisztelt Szülők!

            A 2021/2022-es tanév megkezdése előtt a tanulók és az iskolai alkalmazottak egészsége és biztonsága érdekében a SZK iskolaügyi minisztériuma nyomatékosan javasolja, hogy a tanulók és az iskolai alkalmazottak COVID-19 tesztelésen vegyenek részt.

            • A tanév elején a minisztérium lehetővé teszi a tanulók önkéntes tesztelését. Ezen az egyszeri, ingyenes gargalizálós PCR tesztelésen minden tanuló részt vehet, azok is, akik be vannak oltva, vagy túlestek a COVID-19 betegségen. A gargalizálós tesztelésre 2021. 9. 2-a és 9. 5-e között, valamelyik napon kerülne sor az iskolában. A PCR teszt eredményéről a szülő 72 órán belül kapja meg az értesítést.
            • A tanév folyamán a szülőknek lehetőségük lesz a gyermekük önkéntes öntesztelésére Ag (antigén) tesztekkel otthoni környezetben. Az otthoni tesztelés iránt érdeklődő szülők ingyenesen 25 db-os tesztcsomagot kapnak. Az Ag tesztcsomagot is minden tanuló számára lehet kérni, annak is, aki be van oltva, vagy átesett a Covid-19 betegségen. Ha a szülő úgy dönt, hogy él a lehetőséggel, és gyermekét otthon teszteli, javasolt ezt minden hétfőn és csütörtökön reggel megtenni, ill. bármikor, ha a gyermeknél a Covid-19 betegségre utaló tünetet észlel. A tesztek átvételéről és használatáról a későbbiekben értesítjük Önöket.

            Kérjük a szülőket, hogy legkésőbb 2021. augusztus 25-ig (szerda) tudassák az osztályfőnökkel, hogy kérik-e gyermekük számára a

            1. tanév eleji, egyszeri, ingyenes gargalizálós PCR tesztelést az iskolában
            2. 25 db-os ingyenes tesztcsomagot az otthoni Ag teszteléshez.

             

            Köszönjük az együttműködést, és jó egészséget kívánunk!

          • NYÁRI ISKOLA 2021

          • Tisztelt Szülők!

             

            Értesítjük Önöket, hogy iskolánk szeretne bekapcsolódni a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma által támogatott „Nyári iskola“ programba. A program célja a tanulók olyan képességeinek, készségeinek fejlesztése, amelyeket a távoktatásban nem lehetett megvalósítani.

            Az aktivitások nem a klasszikus tanítási menetet fogják követni főleg szabadidős, mozgásos és szocializációs tevékenységeket tartalmaznak majd. További információk a minisztérium honlapján https://www.minedu.sk/letna-skola-2021-zakladne-skoly/

            A Nyári iskola időpontja: 2021. augusztus 16. – 20.

            A foglalkozások a délelőtti órákban zajlanának 8 – 13 óra között.

            A foglalkozásokra minden tanuló jelentkezhet. Az étkezés – tízórai és ebéd -, valamint az utazási költség biztosítva lesz.

            A program megvalósítása pályázathoz kötött, ezért kérjük nyilatkozatukat az alábbi űrlapon legkésőbb május 25-ig.

             

                                       Tisztelettel                                                 az iskola igazgatósága

             

             

            ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

            NYILATKOZAT

            a nyári iskolában való részvételről

             

            Alulírott törvényes képviselő ............................................................., szeretném, ha gyermekem .......................................................... részt venne az iskola által szervezett Nyári iskola programban.

            A nyilatkozat sikeres pályázat esetén kötelező érvényű.

             

            Dátum: ..........................                   Törvényes képviselő aláírása: ...............................................

          • Az egész felső tagozat visszatérhet az iskolába

          • Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek!

            Értesítjük Önöket, hogy a SZK iskolaügyi minisztériuma 2021. április 26-tól az iskolák működését és az oktatás formáját a regionális COVID-automata alapján határozza meg.

            A Covid-automata szerint a Lévai járás 2021. április 26-tól a piros besorolásba tartozik, tehát az alapiskola teljes felső tagozata visszatérhet a jelenléti oktatásba.

            A jelenléti oktatás feltételei:

            a) a felső tagozatos tanulónak és a vele egy háztartásban élő egy törvényes képviselőnek rendelkeznie kell 7 napnál nem régebbi negatív RT-PCR vagy antigén teszttel, vagy a kezelőorvos által kiadott tesztelés alóli kivételt igazoló nyomtatvánnyal.

            b) fertőzésmentességről szóló becsületbeli nyilatkozat (Pr.č.8a - Žiak a zákonný zástupca), amelyet a szülő tölt ki.

            További tudnivalók:

            • A fertőzésmentességről szóló nyilatkozatot és a negatív teszteredményt a belépés napján a tanulók az osztályfőnököknek adják le. Abban az esetben, ha a törvényes képviselő a teszt eredményét elektronikus formában kapta meg, akkor azt elektronikusan is továbbíthatják az osztályfőnöknek.
            • Felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy közvetlenül az iskolánkban szerdánként a tanulóknak lehetőségük van „öblögetős” tesztelésen részt venni. A teszt eredményét a szülők 72 órán belül e-mailben kapják meg, és a teszt érvényessége az eredmény megérkezésétől számítva 7 napig tart. Igényüket a tesztelésre mindig az előző héten az osztályfőnöknek kell jelezniük.
            • Ha a tanuló vagy a szülő nem vesz részt és nem tudja felmutatni a negatív antigén vagy RT-PCR teszteredményt, akkor az iskola a tanuló hiányzását a következőképpen vezeti:

                  1. Igazolt a hiányzás, ha a szülő bejelenti az iskolába a hiányzás okát, és                      egyben felveszi a kapcsolatot az iskolával - az osztályfőnökkel és a                               tantárgyakakat oktató pedagógusokkal a gyermeke oktatását illetően                            (ugyanúgy, mint betegség esetén).

                   2. Ha a szülő a tanuló 5 napon túli hiányzása esetén nem veszi fel a                             kapcsolatot az iskolával, akkor az iskola jelenti az illetékes hivatalnak.

                   3. Ha a szülő a tanuló 15 napon túli hiányzása esetén nem veszi fel a                           kapcsolatot az iskolával, akkor az iskola elrendelheti a tanuló                                         vizsgáztatását az egyes tantárgyakból.

            • A tesztelés hiánya miatt otthon maradó tanulók számára a távoktatást nem tudjuk biztosítani.
            • A visszatérő tanulóknak az iskolában való tartózkodás folyamán az összes előírt higiéniai szabályt be kell tartaniuk: távolságtartás, gyakori kézmosás stb. Az iskola területén és belső tereiben a KH rendelete értelmében a szájmaszk viselése továbbra is kötelező. A tanulónál egy további „pót” szájmaszknak is kell lenni.
            • A tanulók oktatása 2 hetes adaptációs időszakkal kezdődik. A zökkenőmentes visszatérést több osztályfőnöki órával, a kapcsolatok, a kommunikáció és együttműködés megerősítését segítő tevékenységekkel biztosítjuk. A tanulóknak napi 5 tanítási órájuk lesz a délelőtt folyamán. Az első 2 hét órarendjét minden osztály számára a „bezkriedy.sk” oldalra töltöttük fel.
            • A visszatérő tanulók az iskola éttermében igényelhetik az ebédet.

             

            Örömteli iskolakezdést és jó egészséget kívánunk mindenkinek!

             

            Tisztelettel: az iskola igazgatósága

          • Visszatérés az iskolába - 8. és 9. osztályok

          • Tisztelt Szülők, kedves Gyerekek!

            Hosszú idő után remélhetőleg hamarosan visszatérhetünk az iskolába, hogy hagyományos módon – jelenléti oktatással folytassuk az iskolai oktatói-nevelői munkát. Ezzel kapcsolatban szeretnénk ismertetni a legújabb információkat:

            Az iskolaügyi miniszter határozata alapján (link) a jelenlegi járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy 2021. április 19-től a végzős osztályok, vagyis a 8. és 9. osztályok tanulói visszatérjenek a jelenléti iskolai oktatáshoz.

            Az alapiskolák 5., 6. és 7. osztályos tanulói számára folytatódik az eddigi távoktatás. (Ők előreláthatóan 2021. április 26-tól térhetnek vissza az iskolába)

            A tanulók a jelenléti oktatáshoz az alábbi dokumentumokkal léphetnek be az iskolába:

            • fertőzésmentességről szóló nyilatkozat (Pr.č.8a - Žiak a zákonný zástupca)           
            • a tanulónak és a vele egy háztartásban élő egy törvényes képviselőnek   rendelkeznie kell 7 napnál nem régebbi negatív RT-PCR vagy antigén teszttel, vagy a kezelőorvos által kiadott tesztelés alóli kivételt igazoló nyomtatvánnyal.

            A fertőzésmentességről szóló nyilatkozatot és a negatív teszteredményt a belépés napján a a tanulók az osztályfőnököknek adják le. A nyilatkozat vagy a negatív teszt hiányában a tanuló a KH 132/2021 sz. rendelete értelmében nem léphet be az iskola épületébe. Abban az esetben, ha a tanuló és a törvényes képviselő a teszt eredményét elektronikus formában kapták meg, akkor azt elektronikusan is továbbíthatják az osztályfőnöknek.

            Felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy közvetlenül az iskolánkban szerdánként a tanulóknak lehetőségük van „öblögetős” tesztelésen részt venni. A teszt eredményét a szülők kapják meg e-mailben 72 órán belül, és a teszt érvényessége az eredmény megérkezésétől számítva 7 napig tart. Igényüket a tesztelésre az osztályfőnöknek jelezzék.

            Ha a tanuló vagy a szülő nem vesz részt és nem tudja felmutatni a negatív antigén vagy RT-PCR teszteredményt, akkor az iskola a tanuló hiányzását a következőképpen vezeti:                                                                                       

            a) Igazolt a hiányzás, ha a szülő bejelenti az iskolába a hiányzás okát, és egyben felveszi a kapcsolatot az iskolával - az osztályfőnökkel és a tantárgyakat oktató pedagógusokkal a gyermeke oktatását illetően (mint betegség esetén).     

            b) Ha a törvényes képviselő a tanuló 5 napon túli hiányzása esetén nem veszi fel a kapcsolatot az iskolával, akkor az iskola jelenti az illetékes hivatalnak.           

            c) Ha a törvényes képviselő a tanuló 15 napon túli hiányzása esetén nem veszi fel a kapcsolatot az iskolával, akkor az iskola elrendelheti a tanuló vizsgáztatását az egyes tantárgyakból.                                                                                         

            d) A tanuló számára távoktatást nem tudunk biztosítani.

            A visszatérő tanulóknak az iskolában való tartózkodás folyamán az összes előírt higiéniai szabályt be kell tartaniuk: távolságtartás, gyakori kézmosás stb. Az iskola területén és belső tereiben a KH rendelete értelmében az arcmaszk (nem reszpirátor) viselése továbbra is kötelező.

            A tanulók zökkenőmentes visszatérését a jelenléti oktatásba osztályfőnöki órák keretén belül csoportos foglakozásokkal segítjük. A hangsúlyt a tananyag ismétlésére, megerősítésére és a felzárkóztatásra fogjuk helyezni. A tanulók az 1. héten ideiglenes órarend szerint tanulnak (napi 4-5 óra), kiegészítve mozgásos tevékenységekkel. Az 1. hét órarendjeit minden osztály számára a „bezkriedy.sk” oldalra töltöttük fel.

            A visszatérő tanulók az iskolai étteremben igényelhetik az ebédet.

             

            Szeretettel várunk vissza minden tanulót!               

                                                                                              Tisztelettel: az iskola igazgatósága

          • KORONAVÍRUS - aktuális információk

          • Iskolánkat megtalálhatja a Facebook közösségi oldalon is. Kövesse figyelemmel mindennapjainkat, "lájkoljon", fejtse ki véleményét!

            http://www.facebook.com/zsipsokolec?fref=ts&filter=1                                    Admin

      • Cím

      • Értesítjük a Tisztelt Szülőket, hogy a T9 országos tesztelés miatt 2024. március 20-án (szerdán) az 5-8. évfolyamos tanulók IGAZGATÓI SZABADNAPOT kapnak.

        A tanítás 2024. március 21-én (csütörtökön) folytatódik.

        Megértésüket köszönjük.